Saturday, December 3, 2011

Nr 334: Turkisk Konfekt

Originaltitel: Turks Fruit (1973) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Headweb av Jimmy och Robert på Regementsgatan 36 A i Östersund.


Roberts betyg: 4-

Kommentar: Paul Verhoeven är ett namn som jag aldrig lagt på minnet, men förutom denna holländska erotikthriller har han regisserat filmer som Total Recall, Robocop och - faktiskt - Basic Instinct. Turkisk konfekt är ivrig i sitt utförande; en våldsam inledning följd av en lång flashback där ikonen Rutger Hauer är konstnären Eric som träffar Olga (Monique van de Ven). Relationen är till en början passionerad, men övergår efter ett tag till sval och svekfull. Tillbaka till början och ett tragiromantiskt slut.
Hauer ser ut som en halvdankad balettdansör när han rör sig runt i sängar, över golv. Kraftig men/och späd. En intressant rulle, varken mer eller mindre.

Jimmys betyg: 3+

Kommentar: Rutger Hauer spelar Eric, den narcisstiske konstnären, som träffar Olga, en vacker kvinna med stor sexuell aptit spelad av Monique van de Ven, och de inleder ett passionerat förhållande som naturligtvis går helt åt skogen. Turkisk Konfekt är ett erotiskt drama med ett spännande berättartekniskt grepp; det hela inleds med att Eric brutalt slår ihjäl en man och en kvinna för att sedan gå över i en naken fantiserande Rutger som  i ett rasande tempo raggar upp kvinnor och samlar sexuella souvenirer. Vad är sanning, vad är dröm, vad är önsketänkande? Efter halva filmen förs vi tillbaka till nuet som därefter fortsätter i ett långsammare tempo om kärlek och förlust. Visst behandlar filmen den mänskliga sexualiteten men tyvärr känns det som att regissören Paul Verhoeven är mer intresserad av att provocera snarare än att berätta något riktigt intressant. 

No comments: