Sunday, June 19, 2011

Nr 303: Leva Sitt Liv

Originaltitel: Vivre Sa Vie: Film En Douze Tableaux (1962) IMDb Wikipedia
Filmen sågs på Headweb av Jimmy på Regementsgatan 36 A och Robert i Ol´ Barber House i Utvängstorp.

Roberts betyg: 4+

Kommentar: 
Tableau 1: Vinjettmusiken som tystnar i långa perioder. Ryggbilderna på Nana och Paul när de sitter vid bardisken och pratar om att lämna varandra.
Tableau 2: I skivaffären. En enda lång scen. I skivbacken "The lion sleeps tonight".
Tableau 3: Den lilla hinten att Nana och Paul har ett barn tillsammans, de tittar på fotografier och Nana säger att barnet liknar Paul mer än henne. Hörnbilden på portvaktaren med den dansande pojken. Nanas och Jeanne dÁrcs simultantårar - martyrskap - Nana ska också säljas och dödas.
Tableau 4: Förhöret - bokstaveringen i samklang med nedslagen från skrivmaskinen.
Tableau 5: Första kunden - ingen kyss på munnen.
Tableau 6: Hallicken rekryterar Nana - är hon en dam eller en slampa? Förolämpa henne. Är hon en slampa blir hon arg, är hon en dam ler hon. Nana skrattar.
Tabelau 7: Ett helt brev skrivs i bild. Champs Élysées på stort väggfotografi i bakgrunden, som utsikt. Nana mäter sin längd med imsevimsespindelmetoden. 1,69 lång.
Tableau 8: Prostitutionens A-Ö. På hotellrummen byts oftast bara handdukarna.
Tableau 9: Dansen i biljardhallen. So Tarantino.
Tableau 10: Nana nästan besviken över att kunden beställer in en ytterligare kvinna som får uppmärksamheten.
Tableau 11: "För att leva och prata måste man ha genomgått den död det innebär att inte prata". 
Tableau 12: Jules och Jim i bilen på väg till försäljningen av Nana. Pistolföringen och det snabba slutet.

Nanas (Anna Karina) ansikte bränner igenom bilden helt nådelöst. Hon är totalt medveten om att hon väljer, gör val, ansvarar för dessa. Men likafullt - ett offer för sina val. Jump cuts, voice overs och titt i kameran: ingredienser i Franska Nya Vågenfilmer. Men stabil kamera, pålitlig. Kanske är det därför jag gillar den så mycket. Absolut en av de bästa i sin genre, och vi har många till att se av Jean-Luc Godard. Det ska bli ett sant nöje.

Jimmys betyg: 4+

Kommentar: Nanas liv i tolv scener. Varje sekvens en pusselbit, ett val. Avskalat och naket. Nana (Anna Karina) är en hemlös tjej, dryga 20, arbetar i en skivaffär, har ett barn hon aldrig träffar och dejtar killar som hon ljuger för. Allt sägs utan att uttalas. Långa tagningar och Parisvyer. Ryggar och cigaretter. Nana rekryteras av hallicken. Prostitutionens villkor läses upp som om det vore ett fackligt avtal. Med jämna mellanrum kommer sådana självständiga inslag, en uppläsning av Edgar Alla Poes Det ovala porträttet, stumfilmen En kvinnas martyrium om Jeanne d'Arc, en biljarddans, en jukeboxballad. Varje inslag så självklar i Nanas liv men fogas ändå inte samman till en helhet. Det blir ett ofullständigt pussel som avslutas med några snabba skott på öppen gata. Stram och sensuell signerad Jean-Luc Godard.

No comments: