Friday, September 18, 2009

Nr 142: Edward Scissorhands

Originaltitel: Edward Scissorhands (1990) IMDb Wikipedia
Filmens sågs på internet hos Jimmy på Regementsgatan 36A i Östersund.

Roberts betyg: 4-

Kommentar: Avon calling. Omisskännelige Tim Burton pastellpusslar ihop en riktigt fin familjeFrankenstein. Borgen är där, trappan är där, uppfinnaren (Vincent Price -som var Burtons favoritskådis och är huvudtema i Burtons första film Vincent) är där och skapelsen är där - Edward. Och skapelsen ska möta världen, faktiskt till tonerna av Tom Jones. Med saxar som händer och ovana vid människor gäller det att vara försiktig, både för Edward och för dem runt omkring honom. Och visst florerar det misstankar och nyfikenhet, there´s a new kid in our little neighbourhood. Flera ögon gestaltas enkelt och effektivt; den omhändertagande och oh så förstående och välvilliga modern som lyckligtvis är en någorlunda fena på sårtäckande hudprodukter. Den hummande och förlängesedanslutatlyssnande pappan som ser som sitt främsta uppdrag att ge lektioner i etik och företagsamhet. Den nyfiket häpnande sonen som vill visa upp sin nya vän på skolans show and tell. Den hotade rivalen - dotterns pojkvän, som ska slåss för sin heder. Den högklackstrippande Peg Bundykopian som låter cylindrarna gå för fullt. Den orgelspelande demondamen som besvärjer och försöker varna för Djävulens ditsända. Och Edward försöker anpassa sig, försöker lära sig och blir vid förstaögonkastetförälskad i dottern som snöflingedansar i resterna av hans isskulpterande. Och det funkar ganska bra tills Edward bryter mot lagen, lagen, lagen. Det är downhill och missförstånd och till slut jagas knivmannen upp och tillbaka till det okända, hemska han en gång kom ifrån - tätt följd av folkmassan som för inte så länge sedan välkomnade honom ner från berget.
Med små gnistrande medel visar Burton den lätt absurda tillvaron som fortgår i varje grannskap. Slentrianvardagen som bryts av när något främmande blandas in. Först nyfikenhet, sen tillåtenhet, utnyttjande och till sist bortstötning. Lukta, smaka, tugga, svälj, näringsuppta, skit. Börja om. Bara kärleken från en godnattsageberättande gumma håller liv i minnet av den skuggade, fumliga varelsen som en gång försökte ta en plats hos människorna. Som tur var misslyckades han.

Jimmys betyg: 4

Kommentar: Tim Burtons klassiska drama med Johnny Depp i den oförglömliga rollen som mannen med saxhänderna. Jag gillade den första gången jag såg den, jag gillade den andra gången, och tredje... och jag kommer antagligen hålla den väldigt högt de gånger jag faller in i den i framtiden. Burton drar sig inte för att skruva till de redan twistade karaktärerna ännu ett varv och hans hans förmåga till ett modernt sagoberättande är inte bara fräscht och befriande utan vansinnigt skickligt och precist. Edward Scissorhands är vid första anblicken en ganska typisk Hollywoodfilm med en gnutta sentimentalitet, lite romantik, en dos spänning, ett antal relationsdraman med den stereotypa amerikanska pastelldrömmen som fond... men bakom denna yta finns en film som sträcker sig långt utanför Hollywoods tillrättalagda produktioner. Det märks inte minst i det överraskande slutet. Burton klipper till helt oförberett och det mörka stråket som löper genom hela berättelsen, från det Frankenstein-liknande skapandet av varelsen, genom det förfallna slottet till den utnyttjade och utstötta Edward, tillåts blomma ut i hela sin mardrömslika prakt.

No comments: